Piirin senioreiden tutustumismatka EU:n instituutioiden toimintoihin Brysseliin 17.-19.11.2019

Sunnuntaina 17.11 tutustuimme Brysselin kaupunkiin ja mm. vuoden 1958 maailmannäyttelyn symboliin, raudan atomimalliin
EU-parlamentin istuntosali on mahtava ja komea tila, jossa on paikat 751:lle edustajalle ja kymmenille avustavalle henkilökunnalle. Reaaliaikainen simultaanitulkkaus 27 eri kielella tapahtuu seinustoilla olevian kääntäjien kopeissa.
Vierailumme isäntä meppi Petri Sarvamaa selosti ryhmällemme EU:n päätöksentekoprosessia. On kovin monimutkaista menettelyä. Lakiprosessin läpivienti kestää keskimäärin 18 kk.
Ryhmämme pääsi tutustumaan Euroopan neuvoston uuteen rakennukseen ja jopa kävelemään samalla punaisella matolla, jota presidentit ja ministerit astelevat saapuessaan huippukokouksiin. Kuvassa ryhmämme potretissa rakennuksen upeassa aulassa erikoisen "pallon" alla, jossa ovat huippukokousten neuvotteluhuoneet.
Euroopan neuvoston eräs neuvotteluhuone, jossa saimme istua samoilla paikoilla, joilla Euroopan korkeat ministerit tai virkamiehet neuvottelevat meille kaikille tärkeistä, koko Eurooppaa koskevista asioista.
Euroopan komission rakennus livenä. Sisällä yritetään keksiä keinoja moniin vaikeisiin eurooppalaisiin ongelmin, kuten maahanmuuttokysymys, Euro-valuutan kriisit, Brexit-ongelma jne. Talossa työskentelee kymmeniätuhansia virkamiehiä. Ryhmällämme ei ollut mahdollisuutta päästä sisälle, koska entisen komission toimiaika oli päättynyt ja uutta ei ollut vielä ehditty nimittää.
Piirin puheenjohtaja Samuli Rautiainen ja vaimo Marjatta ihastelee meidän omaa sinivalkoista lippuamme eräässä aulassa.